Jemná játrová paštika – nejlepší recept
Suroviny:
- 1 kg vepřová játra
- 0,5 kg vepřová plec
- Cca 250 gr špek
- 2 cibule
- sůl, pepř, zázvor, tymián, drcený kmín, nové koření, rozmarýn
Postup:
- Do hrnce si dáme na kostky nakrájené plecko, zalijeme vodou tak, aby maso bylo pod vodou (ale musíme pamatovat na to, že budeme potřebovat z tohoto hrnce vývar do celé směsi), osolíme, opepříme, přidáme trochu drceného kmínu a celé to povaříme, aby bylo maso měkké.
- Mezitím si na pánev dáme sádlo (možno i olej), přidáme nakrájenou cibuli, restujeme do zhnědnutí, pak přidáme ideálně pomletá syrová játra (ale můžeme i vcelku – musí být očištěna), na kostky nakrájený špek a restujeme dokud nejsou hotová.
- Maso z kastrolku dáme do mísy spolu s cca 2 naběračkami vývaru a ručním šlehačem vyšleháme. Přidáme celý obsah z pánve, přidáme sůl a všechno koření dle chuti a šleháme, pokud je hmota stále hustá, přilijeme vývar dle potřeby (obvykle celkem asi 6 naběraček vývaru).
- Ochutnáme, pokud je dle vaší chuti, plníme zavařovací sklenice, které uzavřeme víčkem a dáme do trouby na 90 C a zavařujeme cca 150 minut.
- Poté sklenice vyjmeme z trouby, necháme zchládnout a pak dáme do ledničky. Druhý den podáváme.
Dobrou chuť