Jemná játrová paštika – nejlepší recept

Close

Suroviny:

  • 1 kg vepřová játra
  • 0,5 kg vepřová plec
  • Cca 250 gr špek
  • 2 cibule
  • sůl, pepř, zázvor, tymián, drcený kmín, nové koření, rozmarýn

Postup:

  1. Do hrnce si dáme na kostky nakrájené plecko, zalijeme vodou tak, aby maso bylo pod vodou (ale musíme pamatovat na to, že budeme potřebovat z tohoto hrnce vývar do celé směsi), osolíme, opepříme, přidáme trochu drceného kmínu a celé to povaříme, aby bylo maso měkké.
  2. Mezitím si na pánev dáme sádlo (možno i olej), přidáme nakrájenou cibuli, restujeme do zhnědnutí, pak přidáme ideálně pomletá syrová játra (ale můžeme i vcelku – musí být očištěna), na kostky nakrájený špek a restujeme dokud nejsou hotová.
  3. Maso z kastrolku dáme do mísy spolu s cca 2 naběračkami vývaru a ručním šlehačem vyšleháme. Přidáme celý obsah z pánve, přidáme sůl a všechno koření dle chuti a šleháme, pokud je hmota stále hustá, přilijeme vývar dle potřeby (obvykle celkem asi 6 naběraček vývaru). 
  4. Ochutnáme, pokud je dle vaší chuti, plníme zavařovací sklenice, které uzavřeme víčkem a dáme do trouby na 90 C a zavařujeme cca 150 minut. 
  5. Poté sklenice vyjmeme z trouby, necháme zchládnout a pak dáme do ledničky. Druhý den podáváme.

Dobrou chuť