Kapustová polévka – recept z kapusty

Polévka z hlávkové kapusty

Tato kapustová polévka zahřeje vnitřnosti v těle, potěší chuťové pohárky a naplní žaludek během chladného zimního večera. Jak připravit výbornou kapustovou polévku?

Chuť připomíná velmi jemnou brokolicovou polévku a textura? Je to vážně ta nejkrémovější a nejsametovější zeleninová polévka, jakou lze nabrat do pusy nebo do ní namočit panini. Kapustová polévka je podobně jako třeba francouzská cibulová polévka nebo kulajda skvělou podzimní polévkou. A co teprve taková kapustová polévka od babičky?

Shrnutí

Tajemství kapustové polévky se ukrývá v pomalém a láskyplném vaření.

Důležité je ingredience nepřekombinovat a nechat vyniknout lahodnou chuť kapusty.

Kapustovou polévku je nejlepší servírovat horkou a čerstvě připravenou. Pro ještě lepší zážitek se může zjemnit lžící zakysané smetany nebo řeckého jogurtu.

Po uvaření je nejlepší kapustovou polévku skladovat ve vzduchotěsné nádobě v lednici. Vydrží tam 3 až 4 dny. Bez problémů ji lze také zamrazit až na 3 měsíce.

Kapustová polévka od babičky

Kapustová polévka od babičky je symbol domácího tepla a tradice. Její kouzlo spočívá v jednoduchosti a bohaté chuti, která se předává z generace na generaci.

Tajemství této polévky se ukrývá v pomalém a láskyplném vaření. Nezáleží na přesných gramech ani na minutách, zde jde o cit pro ingredience. Pro výraznější chuť polévky se často používá nějaký druh uzeniny.

Pro mnohé je kapustová polévka vzpomínkou na dětství, kdy zahřála tělo i duši. Toto jídlo má svůj příběh i historii a je připomínkou toho, že ty nejlepší věci v životě jsou často ty nejjednodušší.

Kapustová polévka od babičky je symbol domácího tepla a tradice.

Kapustová polévka od babičky – recept

Kapustová polévka od babičky provoní celou kuchyni a spolehlivě zahřeje. Tento recept se drží osvědčených tradic a proto je polévka tou nejlepší a nejkrémovější verzí, jejíž bohatou chuť si zamiluje celá rodina.

Ingredience na kapustovou polévku od babičky

  • 1 lžíce sádla
  • 1 cibule
  • 100 g slaniny nebo uzeného masa
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • ¼ celeru
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1,5 litru zeleninového nebo masového vývaru
  • 4-5 středních brambor
  • 1 střední hlávka kapusty
  • Sůl, pepř, majoránka, kmín
  • 2 stroužky česneku
  • Ocet (na dochucení)
  • Hladkolistá petržel (na ozdobu)

Postup na kapustovou polévku od babičky

  • Příprava základu

Na sádle osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli a slaninu (nebo uzené maso). Jakmile cibulka zesklovatí, přidejte najemno nastrouhanou mrkev, petržel a celer. Restujte asi 5 minut, dokud zelenina nezměkne.

  • Základ pro polévku

Přisypte hladkou mouku a vytvořte jíšku. Tu asi minutu za stálého míchání restujte. Poté ji zalijte studeným vývarem a důkladně rozmíchejte metličkou, aby nevznikly hrudky.

  • Vaření polévky

Do hrnce přidejte na kostičky nakrájené brambory a na nudličky nakrájenou kapustu. Osolte, opepřete a přidejte špetku kmínu a majoránky. Přiveďte k varu a vařte na mírném plameni, dokud brambory a kapusta nezměknou (přibližně 15-20 minut).

  • Dokončení

Na závěr přidejte prolisovaný česnek, polévku dochuťte solí, pepřem a trochou octa. Můžete ji ozdobit nasekanou hladkolistou petrželí.

Polévku podávejte s opečeným chlebem. Můžete přidat lžíci zakysané smetany.

Polévka z hlávkové kapusty
Pro výraznější chuť polévky se často používá nějaký druh uzeniny.

Jak připravit kapustovou polévku?

Hlavním klíčem při přípravě skvělé kapustové polévky je jednoduchost a chuťový základ. Důležité je správné propojení chutí a nevybírat zbytečně složitý recept.

  • Nejdříve začněte s přípravou kvalitního zeleninového nebo masového vývaru, který dodá polévce hloubku. Na tomto základě se dá perfektně polévka stavět.
  • Na sádle či oleji osmahněte cibuli a kořenovou zeleninu. Pro ještě výraznější chuť můžete přidat také slaninu nebo kousek uzeného masa. Tím se uvolní jejich aroma, které se krásně roznese po celé polévce. Právě v této fázi vzniká velká část chuti polévky, proto ji neuspěchejte.
  • Poté přidejte do hrnce kapustu a brambory a vařte, dokud nejsou měkké.
  • Aby byla textura polévky jemná a sametová, můžete část polévky rozmixovat.
  • Nakonec se polévka dochutí solí, pepřem, majoránkou, kmínem, či prolisovaným česnekem. Pro vyváženou chuť můžete přidat i trošku octa.

Důležité je ingredience nepřekombinovat a nechat vyniknout lahodnou chuť kapusty a ostatních surovin.

Jak servírovat kapustovou polévku?

Kapustovou polévku je nejlepší servírovat horkou a čerstvě připravenou. Pro ještě lepší zážitek se může zjemnit lžící zakysané smetany nebo řeckého jogurtu, který dodá polévce krémovitost a lehkou nakyslost. Na ozdobu lze použít nasekanou čerstvou petržel nebo pažitku, která polévce dodá barvu a svěží chuť.

Polévka se může také posypat strouhaným sýrem, například parmazánem, který podtrhne bohatou chuť polévky.

Skvělým doplňkem ke kapustové polévce je lehký salát, například salát s kozím sýrem a rukolou, salát z rukoly a červené řepy nebo jednoduchý jarním saláte. Tímto způsobem se vytvoří kompletní a vyvážené jídlo.

K polévce se rovněž hodí i domácími krutony, opečený chléb nebo tousty, které dodají křupavou texturu. Servírovat se může křupavý řemeslný chléb, česnekové tousty, nebo kukuřičné muffiny.

Hlavním klíčem při přípravě skvělé kapustové polévky je jednoduchost a chuťový základ.

Skladování kapustové polévky

Tato kapustová polévka se velmi dobře skladuje! Po uvaření je nejlepší ji skladovat ve vzduchotěsné nádobě v lednici. Vydrží tam 3 až 4 dny.

Zmrazení

Kapustovou polévka se může i bez problémů zamrazit. Před tím, než bude vložena do mrazáku, musí být zcela vychlazena. Je dobré ji nalít do mrazuvzdorných nádob nebo sáčků. Poté se může uložit do mrazáku, kde vydrží až 3 měsíce.

Chuť polévky se časem zlepšuje.

Výborný je také recept na pečenou růžičkovou kapustu.

Kapustová polévka – recept

Dokonalá kapustová polévka, která je na stole za méně než 45 minut. V polévce se skrývá perfektní souhra kapusty, rajčat a uzené klobásy.

Ingredience na kapustovou polévku

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 střední cibule, nakrájené na kousky
  • 4 stroužky česneku, prolisované
  • 450 g uzené klobásy
  • 3 střední brambory, nakrájené na kousky
  • 1 svazek kapusty, ořezaný a natrhaný
  • 1 plechovka nakrájených rajčat, nerozpuštěná
  • 1 plechovka fazolí nebo cizrny, propláchnutá a okapaná
  • 1 krabice kuřecího vývaru
  • 1/4 lžičky pepře
  • 1/4 lžičky soli
  • 2 bobkové listy

Postup na kapustovou polévku

  1. Na středně mírném ohni rozehřejte olej a osmahněte na něm klobásu, brambory a cibuli. Vařte asi 5 minut, dokud se klobása neprohřeje. Občas promíchejte.
  2. Přidejte kapustu, přiklopte pokličkou a vařte 2-3 minuty, dokud kapusta nezvadne.
  3. Poté přidejte prolisovaný česnek a vařte ještě 1 minutu, aby se rozvoněl.
  4. Přidejte zbývající ingredience a přiveďte k varu. Poté snižte teplotu. Hrnec přikryjte a vařte 9-12 minut nebo dokud brambory nezměknou.
  5. Nakonec vyjměte bobkové listy a můžete podávat.

Ať už se podává jako rychlá večeře, nebo jako polední občerstvení, tato polévka nikdy nezklame.

Na ozdobu lze použít nasekanou čerstvou petržel nebo pažitku, která polévce dodá barvu a svěží chuť.

Kapustová polévka s bramborem – recept

Tato kapustová polévka je ideální pro podzimní a zimní večery. Je plná tmavě zelené kapusty, brambor a fazolí cannellini.

Ingredience na kapustovou polévku s bramborem

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 žlutá cibule, nakrájená nadrobno
  • 2 lžíce nasekaného česneku
  • 1 svazek kapusty, odstraněné stonky a nasekané listy
  • 6 bílých brambor, oloupaných a nakrájených na kostky
  • 2 plechovky fazolí cannellini
  • 1 plechovka nakrájených rajčat
  • 8 šálků vody
  • 6 kostek zeleninového bujonu
  • 2 lžíce sušené petrželky
  • 1 lžíce italského koření
  • Sůl a pepř podle chuti

Postup na kapustovou polévku s bramborem

  1. Ve velkém hrnci rozehřejte olivový olej na středním plameni. Přidejte cibuli a česnek smažte je 2 až 3 minuty, dokud nezměknou a nerozvoní se.
  2. Vmíchejte kapustu a za občasného míchání ji vařte asi 2 minuty, dokud nezvadne.
  3. Poté přidejte vodu, brambory, fazole, rajčata, zeleninový vývar, petrželku a italské koření.
  4. Jakmile přivedete polévku k varu, snižte teplotu a vařte ji asi 25 minut, dokud brambory nezměknou.
  5. Nakonec dochuťte solí a pepřem a můžete podávat.

Díky své husté konzistenci a bohaté chuti poslouží jako plnohodnotný oběd nebo večeře.

Italská kapustová polévka – recept

Tento recept na italskou kapustovou polévku s bílými fazolemi je plný výrazné středomořské chuti! Je zdravá a sytá a hotová za pouhých 30 minut.

Ingredience na italskou kapustovou polévku

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce osoleného másla (nebo olivového oleje)
  • 1 velká bílá cibule, nakrájená na kostičky
  • 1 střední mrkev, oloupaná a nakrájená na kostičky
  • 2 svazky toskánské kapusty, nakrájené na kousky
  • 2 plechovky nakrájených pečených rajčat
  • 2 plechovky bílých fazolí, scezené a propláchnuté
  • 4 šálky zeleninového vývaru
  • 1 a ½ lžičky sušeného fenyklového semínka, rozdrceného prsty
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1 a ½ lžičky košer soli

Postup na italskou kapustovou polévku

  1. Ve velkém hrnci rozehřejte na středně vysoké teplotě olivový olej a máslo.
  2. Přidejte na kostičky nakrájenou cibuli a mrkev a smažte je 5 až 7 minut, dokud nezměknou.
  3. Dále přidejte nakrájená rajčata, zeleninový vývar a fazole.
  4. Směs přiveďte k varu.
  5. Poté přidejte 1 lžičku fenyklového semínka spolu se sušeným oreganem, uzenou paprikou a solí a vařte 12 minut.
  6. Přidejte kapustu a vařte další 2 až 3 minuty, dokud nezměkne.
  7. Nakonec přidejte zbývající ½ lžičky drceného fenyklového semínka.
  8. Polévku ochutnejte a podle potřeby přidejte další sůl, dokud chuť nevynikne.

Polévku ihned podávejte se strouhaným parmazánem nebo sýrem Pecorino Romano.

Tajemství této polévky se ukrývá v pomalém a láskyplném vaření.

Krémová kapustová polévka – recept

Tato hustá a krémová kapustová polévka je hotová za pouhých 20 minut. Je vydatná, chutná, přirozeně vegetariánská a bezlepková.

Ingredience na krémovou kapustovou polévku

  • 1 lžíce oleje
  • 1 cibule nakrájená na kostičky
  • 2 stroužky česneku nakrájené nadrobno
  • 2 střední brambory oloupané a nakrájené na kostky
  • 2 velké hrsti kapusty nakrájené na kousky
  • 3 a ¼ šálku zeleninového vývaru
  • 1 šálek mléka nebo mléka bez mléka
  • Černý pepř

Postup na krémovou kapustovou polévku

  1. Ve velkém hrnci rozehřejte olej na středním plameni.
  2. Přidejte cibuli, česnek a brambory a za častého míchání je vařte asi 5 minut, dokud nezměknou.
  3. Přilijte zeleninový vývar a vařte dalších 10 minut.
  4. Přidejte mléko a kapustu a vařte 3 minuty, nebo dokud kapusta mírně nezvadne.
  5. Polévku dochuťte pepřem a poté ji rozmixujte ručním tyčovým mixérem, dokud nedosáhnete krémové konzistence.

Pokud chcete, podávejte polévku s kapkou smetany a posypanou semínky.

Kapustová polévka s klobásou – recept

Perfektní polévka se španělskou klobásou s hlávkovou kapustou doplní každé hlavní jídlo.

Ingredience na kapustovou polévku s klobásou

  • 0,5 kg linguiça nebo nesoleného španělského choriza
  • 1 velká cibule, oloupaná a nakrájená na kousky
  • 1 stroužek česneku, oloupaný a rozmělněný
  • 2 velké brambory na pečení, oloupané a nakrájené
  • 1 a ½ hlávek kapusty, zbavených stonků a nahrubo nasekaných (asi 6 šálků)
  • 3 švestková rajčata, zbavená jadřinců a nakrájená
  • 4 šálky kuřecího vývaru, domácího nebo konzervovaného s nízkým obsahem sodíku
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • 2 lžičky košer soli
  • Čerstvě mletý pepř podle chuti

Postup na kapustovou polévku s klobásou

  1. Ve velkém hrnci na středně nízkém plameni začněte vařit klobásu, dokud z ní nezačne vytékat tuk, asi 2 minuty.
  2. Poté přidejte cibuli a vařte další 2 minuty.
  3. Dále přidejte česnek a brambory a vařte zase 2 minuty.
  4. Vmíchejte kapustu a za stálého míchání ji vařte 2 minuty.
  5. Přidejte kuřecí vývar, ocet a sůl.
  6. Polévku přiveďte k varu, snižte teplotu, přikryjte pokličkou a vařte 1 hodinu.
  7. Poté dochuťte pepřem.
  8. Nakonec vmíchejte rajčata a nepřikryté vařte dalších 15 minut.

Polévku rozdělte do 4 misek a podávejte.

Důležité je ingredience nepřekombinovat a nechat vyniknout lahodnou chuť kapusty a ostatních surovin.

Jednoduchá polévka z kapusty – recept

Pokud jde o zdravou a jednoduchou kapustovou polévku, tento recept je ten pravý. Kapustová polévka z pečených rajčat a kapusty v pikantním vývaru jistě potěší.

Ingredience na jednoduchou polévku z kapusty

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule nakrájená nadrobno
  • 3 žebra celeru, nakrájená
  • 3 mrkve, nakrájené na kousky
  • 4 šálky nakrájené kapusty
  • 1 plechovka rajčat opečených na ohni
  • 4 šálky zeleninového vývaru
  • 2 šálky vody
  • 3/4 šálku těstovin orzo
  • 1 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • Sůl, sušené oregano, sušená bazalka
  • 1/4 čajové lžičky drcených vloček červené papriky

Postup na jednoduchou polévku z kapusty

  1. Kapustu nakrájejte na nudličky.
  2. Ve velkém hrnci rozehřejte na mírném ohni olivový olej.
  3. Přidejte cibuli, celer, mrkev, sůl, oregano, bazalku a drcené vločky červené papriky.
  4. Za občasného míchání vařte asi 10 minut, dokud zelenina nezměkne.
  5. Dále přidejte rajčata i se šťávou, vývar, vodu a těstoviny orzo a polévku přiveďte k varu.
  6. Poté snižte teplotu a vařte asi 12 minut, dokud těstoviny nezměknou.
  7. Vmíchejte kapustu a vařte, dokud nezvadne.
  8. Polévku podle potřeby dochuťte.
  9. Na závěr vmíchejte čerstvou citronovou šťávu.

Polévku podávejte s čerstvou bylinkou, parmazánem či křupavým pečivem.