Vepřová „čína“ – nejlepší recept

Vepřová čína, tradiční čínské jídlo, je oblíbená po celém světě pro svou bohatou chuť a harmonii koření a sladko-kyselých tónů. Toto jednoduché a lahodné jídlo můžete snadno připravit doma pomocí následujícího receptu. Nechte se unést do světa čínské kuchyně a vytvořte si vlastní vepřovou čínu přesně podle vaší chuti.

Vepřová čína, známá také jako vepřová se zeleninou, je jedním z oblíbených pokrmů čínské kuchyně. Jedná se o rychlý a chutný pokrm, který spojuje křupavé kousky vepřového masa s pestrou směsí zeleniny a sladko-kyselé omáčky. Následující recept vám ukáže, jak připravit tuto lahodnost v pohodlí vaší kuchyně.

TIP: Vyzkoušejte také kung pao nebo čínské nudle.

Ingredience:

Pro marinádu:

  • 400 g vepřového masa (nejlépe vepřové krkovice), nakrájeného na tenké plátky
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce rybí omáčky
  • 1 lžíce rýžového octa
  • 1 lžíce cukru
  • 2 stroužky česneku, prolisované

Pro omáčku:

  • 2 lžíce rýžového octa
  • 2 lžíce cukru
  • 2 lžíce kečupu
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce rybí omáčky
  • 1 lžička sezamového oleje

Pro zeleninovou směs:

  • 1 červená paprika, nakrájená na proužky
  • 1 zelená paprika, nakrájená na proužky
  • 1 cibule, nakrájená na půlkruhy
  • 1 mrkev, nakrájená na tenké plátky
  • 1 brokolice, rozdělená na růžičky

Další:

  • 2 lžíce rostlinného oleje pro smažení
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Vařená rýže na podávání

Postup přípravy:

  1. V míse smíchejte všechny ingredience pro marinádu: sójovou omáčku, rybí omáčku, rýžový ocet, cukr a prolisovaný česnek. Přidejte nakrájené vepřové maso a nechte ho marinovat alespoň 15 minut.
  2. V další míse smíchejte všechny ingredience pro omáčku: rýžový ocet, cukr, kečup, sójovou omáčku, rybí omáčku a sezamový olej. Tuto omáčku si nechte stranou.
  3. Na pánvi s rozpáleným rostlinným olejem rychle osmažte marinované kousky vepřového masa dozlatova. Vyjměte je z pánve a dejte stranou.
  4. Ve stejné pánvi přidejte trochu oleje a osmažte zeleninovou směs (papriky, cibuli, mrkev a brokolici) až do změknutí. Mějte na paměti, že zelenina by měla zůstat křupavá.
  5. Vraťte osmažené kousky vepřového masa zpět do pánve s osmaženou zeleninou a zalijte vším připravenou omáčkou. Promíchejte a nechte vařit až do zahřátí omáčky.
  6. Hotovou vepřovou čínu podávejte s vařenou rýží a podle chuti dochuťte solí a pepřem.

Tímto způsobem si můžete užít výbornou vepřovou čínu připravenou přesně podle vašich preferencí.