Zeleninovo – masové rizoto – nejlepší recept
Suroviny:
- 1 ks celé menší kuře nebo kuřecí prsa
- 220 g mražený hrášek
- 1/2 – 1 sklenky sterilovaná kapie
- 2 plátky másla
- 4 balíčky rýže
- 220 g mražená kukuřice
- 1 ks pórek
- 2 lžičky libečku nebo petrželové naťe
- 160 g ementál (eidam)
Podle chuti:
Sůl, pepř ( já mám rád ostré, tak dávám i chilli), je to jen na vás 🙂
Postup:
- My děláme tak, že celé kuře dáme povařit, dokud není měkké (máte pak vývar na polévku, omáčku atd), a pak kuře obereme a kousky masa pak použijeme do rizota.
- Rýži si uvaříme podle návodu na obalu v osolené vodě, obvykle stačí vařit 15 minut. Uvařenou rýži scedíme a vsypeme do velkého hrnce.
- Mezitím si připravíme zeleninu. Pórek očistíme a nakrájíme na drobné kousky, pórek lehce orestujeme na másle. Kukuřici s hráškem prolijeme horkou vodou a orestujeme opět na másle, zelenina získá lepší chuť. Sterilovanou kapii scedíme a překrájíme na menší nudličky.
- K rýži přidáme maso, chvíli mícháme , pak přidáme pórek, hrášek, kukuřici i kapii a dobře promícháme. Nakonec rizoto dochutíme solí, pepřem a libečkem.
- Rizoto prohřejeme a v samém závěru dáme do rizota plátek másla na zjemnění.
- Zeleninové rizoto naservírujeme na talíře a před podáváním posypeme nastrouhaným sýrem (ementál, eidam apod.).