Babiččina fazolová polévka s klobáskou – nejlepší recept
Suroviny:
- 250 gr fazole bílé
- 1 klobása
- 4 – 6 ks česnek
- 1 světlá cibule
- 1 červená cibule
- Cca 1,5 litru vývaru (nebo nahradit bujonem)
- 4 brambory
- 1 mrkev
- 2 ks bobkový list
- 6 ks nové koření
- 2 ČL majoránky
- Vepřové sádlo na jíšku (možno nahradit olejem, máslem atd)
Postup:
- Fazole namočíme do vody a necháme do druhého dne.
- V kastrolku si necháme rozpustit sádlo, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, restujeme. Přidáme česnek (možno celý, nebo na kostičky) a nastrouhanou mrkev a znova restujeme.
- Přidáme fazole i s vodou, ve které byly namočené a přivedeme k varu.
- Vaříme dokud fazole nezměknou, pak přidáme brambory, na kolečka nebo půlměsíčky nakrájenou klobásku, osolíme, opepříme, přidáme nové koření , bobkový list , majoránku a vaříme na mírném ohni, než brambory změknou. Mezitím si připravíme jíšku (sádlo či olej a hladká mouka, smažíme do doby, než jíška zezlátne).
- Pak přidáme jíšku, promícháme a necháme ještě provařit a máme hotovo.