Francouzské brambory s klobáskou – nejlepší recept
Suroviny:
- 1 kg brambor
- 1 střední cibule
- 4 vejce (z toho 3 uvařená natvrdo)
- 330 ml smetany
- 150 g eidamu, nastrouhaného
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- 200 g salámu nebo šunky (s klobáskou nebo uzeným je to super)
- 1 cibulka s natí
- sůl, pepř
- máslo na vymazání pekáčku
Postup:
- Brambory uvařte ve slupce do měkka. Oloupané je nakrájejte na asi 1 centimetr široké plátky a dejte bokem.
- Dále si připravte misky na další ingredience.
- 1 miska: Cibuli nakrájejte na půl měsíčky, přidejte i nakrájenou cibulku s natí.
- 2 miska: Vajíčka uvařená natvrdo nechte schládnout a poté nakrájejte na plátky (možno použít kráječ na vajíčka).
- 3 miska: nakrájet na kostičky šunku či klobásky atd.
- Ve 4 misce rozšlehejte zbylé vejce se smetanou, nastrouhaným sýrem a hořčicí.
- Osolte a opepřete podle chuti a výslednou směsí zalijte brambory s ostatními přísadami v pekáčku.Do máslem vymazaného pekáčku dáte vrstvu brambor, pak nakrájené vajíčka, cibuli i nakrájenou nať s malé cibulky, klobásky. A proces opakujte (vychází to na 3 vrstvy).
- Na povrch dáme pár plátků másla a zalijeme připravenou směsí.
- Pečeme v troubě při zhruba 210 °C dozlatova.