Francouzské brambory s klobáskou – nejlepší recept

Close

Suroviny:

  • 1 kg brambor
  • 1 střední cibule
  • 4 vejce (z toho 3 uvařená natvrdo)
  • 330 ml smetany
  • 150 g eidamu, nastrouhaného
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 200 g salámu nebo šunky (s klobáskou nebo uzeným je to super)
  • 1 cibulka s natí
  • sůl, pepř
  • máslo na vymazání pekáčku

Postup:

  1. Brambory uvařte ve slupce do měkka. Oloupané je nakrájejte na asi 1 centimetr široké plátky a dejte bokem. 
  2. Dále si připravte misky na další ingredience. 
  3. 1 miska: Cibuli nakrájejte na půl měsíčky, přidejte i nakrájenou cibulku s natí.
  4. 2 miska: Vajíčka uvařená natvrdo nechte schládnout a poté nakrájejte na plátky (možno použít kráječ na vajíčka).
  5. 3 miska: nakrájet na kostičky šunku či klobásky atd.
  6. Ve 4 misce rozšlehejte zbylé vejce se smetanou, nastrouhaným sýrem a hořčicí. 
  7. Osolte a opepřete podle chuti a výslednou směsí zalijte brambory s ostatními přísadami v pekáčku.Do máslem vymazaného pekáčku dáte vrstvu brambor, pak nakrájené vajíčka, cibuli i nakrájenou nať s malé cibulky, klobásky. A proces opakujte (vychází to na 3 vrstvy).
  8. Na povrch dáme pár plátků másla a zalijeme připravenou směsí. 
  9. Pečeme v troubě při zhruba 210 °C dozlatova.