Sedmihradské vrstvené zelí – nejlepší recept

Sedmihradské vrstvené zelí je vynikající, chutný a sytý pokrm, který se skládá z kysaného zelí, rýže, vepřové kýty a klobásy. Naučíme vás, jak si připravit sedmihradské vrstvené zelí snadno a rychle doma.

Sedmihradské vrstvené zelí je pokrmem, který nás vtáhne do svého světa bohatých chutí a vrstvené textury. Tato tradiční sedmihradská specialita spojuje kysané zelí, rýži, vepřové maso a klobásu do jedinečného a chutného jídla.

Jde o lahodný pokrm, který v sobě nese bohatou historii, a díky našemu receptu ho můžete snadno a rychle připravit i doma. Připravte se na cestu do světa tradičních chutí a dejte se do vaření sedmihradského vrstveného zelí.

TIP: Vyzkoušejte také moravského vrabce se zelím nebo halušky se zelím.

Suroviny:

  • ⅓ kg kysaného zelí
  • 6,5 dkg rýže
  • 1 vejce
  • ⅓ kg vepřové kýty
  • 10 dkg klobásy
  • 0,2 l smetany
  • 3,3 dkg slaniny

Postup přípravy:

  1. Kyselé zelí uvaříme nebo podusíme na rozpáleném sádle do měkka se špetkou cukru. Rýži dusíme zalitou vývarem z masa (mnoho přívrženců má i zalití mlékem) a smícháme s vepřovým masem, rozkrájeným na docela malé kousky.
  2. Uvaříme vejce natvrdo, oloupáme je a rozkrájíme na kolečka. Když máme vše hotové, vymažeme sádlem ohnivzdornou mísu, poklademe vrstvou zelí, na to několik koleček vajec, proužky uzené slaniny nakrájené asi na 2 – 3 cm dlouhé a 0,5 cm silné proužky, na kolečka nakrájenou uzenou klobásu, na menší kostky nakrájené a jako perkelt připravené libové vepřové maso (maso má být dušeno na sádle s cibulí, nikoliv pečené) a hojně vše pokropíme smetanou.
  3. Smetana musí být bezvadná, prvotřídní. Klobása může být čerstvá nebo pečená, uzená nebo vařená, podle chuti a zvyku. Chuť uzeniny je však velmi důležitá. Přidáme-li proto klobásu čerstvou, neuzenou, budeme muset pro chuť přidat alespoň kousek uzeného bůčku.
  4. Pak dáme vrstvu dušené rýže, na ni také vejce, slaninu, klobásu, vepřové maso a smetanu. Pak znovu zelí a postupujeme tak dále, až se nádoba naplní. Navrchu má být zelí, hojně pokropené smetanou. Dáme do trouby a hodně propečeme.
  5. Navrch položíme čerstvě pečené vepřové klobásy (mnozí si je přejí, ale nemusí být) a podáváme. Celková doba přípravy je 1,5 až 1,75 hodiny. Je důležité, aby jednotlivé vrstvy byly slabé a abychom rovnoměrně rozložili všechny přípravy. Solíme opatrně, protože část materiálu je již solená.

Sedmihradské vrstvené zelí je nejen výborným pokrmem, ale také způsobem, jak si přinést do domácí kuchyně kousek kulturního a chutného dědictví. Tato kombinace kysaného zelí, rýže, vepřového masa a klobásy tvoří nezapomenutelnou chuťovou harmonii. Doporučujeme podávat tento pokrm s kousem čerstvého chleba a zalít ho sklenkou vína.