Sedmihradské vrstvené zelí – nejlepší recept

  • ⅓ kg kysaného zelí
  • 6,5 dkg rýže
  • 1 vejce
  • ⅓ kg vepřové kýty
  • 10 dkg klobásy
  • 0,2 l smetany
  • 3,3 dkg slaniny

Kyselé zelí uvaříme nebo podusíme na rozpáleném sádle do měkka se špetkou cukru. Rýži dusíme zalitou vývarem z masa (mnoho přívrženců má i zalití mlékem) a smícháme s vepřovým masem, rozkrájeným na docela malé kousky. Uvaříme vejce natvrdo, oloupáme je a rozkrájíme na kolečka. Když máme vše hotové, vymažeme sádlem ohnivzdornou mísu, poklademe vrstvou zelí, na to několik koleček vajec, proužky uzené slaniny nakrájené asi na 2 – 3 cm dlouhé a 0,5 cm silné proužky, na kolečka nakrájenou uzenou klobásu, na menší kostky nakrájené a jako perkelt připravené libové vepřové maso (maso má být dušeno na sádle s cibulí, nikoliv pečené) a hojně vše pokropíme smetanou. Smetana musí být bezvadná, prvotřídní. Klobása může být čerstvá nebo pečená, uzená nebo vařená, podle chuti a zvyku. Chuť uzeniny je však velmi důležitá. Přidáme-li proto klobásu čerstvou, neuzenou, budeme muset pro chuť přidat alespoň kousek uzeného bůčku. Pak dáme vrstvu dušené rýže, na ni také vejce, slaninu, klobásu, vepřové maso a smetanu. Pak znovu zelí a postupujeme tak dále, až se nádoba naplní. Navrchu má být zelí, hojně pokropené smetanou. Dáme do trouby a hodně propečeme. Navrch položíme čerstvě pečené vepřové klobásy (mnozí si je přejí, ale nemusí být) a podáváme. Celková doba přípravy je 1,5 až 1,75 hodiny. Je důležité, aby jednotlivé vrstvy byly slabé a abychom rovnoměrně rozložili všechny přípravy. Solíme opatrně, protože část materiálu je již solená.