Výborná svíčková – nejlepší recept

Svíčková, jeden z klenotů české kuchyně, je bohatá na chuť. Tato delikátní hovězí specialita oslní vaše chuťové buňky a zahřeje vaše srdce. V tomto receptu vám představíme, jak snadno a úspěšně připravit výbornou svíčkovou omáčku, která potěší každého gurmána.

Svíčková omáčka je jedním z nejikoničtějších pokrmů české kuchyně. Její bohatá a plná chuť, spolu s jemností hovězího masa, ji činí oblíbenou po celém světě. V našem receptu vám ukážeme, jak snadno můžete připravit svíčkovou omáčku, která se stane hvězdou vašeho stolu.

Ingredience:

  • 500-1000 g hovězího masa (svíčková)
  • Kousek špeku
  • 2 mrkve
  • 1 velká petržel
  • Celer – vše nakrájíme na kostičky
  • 1 bobkový list
  • Nové koření
  • Hřebíček
  • Sůl
  • 2 hrsti pískového cukru
  • Tuk
  • 2 kolečka citronu
  • 1 lžíce hořčice
  • 1 hrnek vývaru (ideálně hovězí, případně zeleninový), v nejhorším případě bujon
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce zakysané smetany

Postup přípravy:

  1. Příprava masa:
    • V jednom hrnci osmahněte na oleji kousky špeku a posolené maso nakrájené na plátky.
    • Poduste asi 5 minut, dokud maso nepustí šťávu.
  2. Příprava omáčky:
    • V druhém hrnci rozpálte olej a přidejte nakrájenou kořenovou zeleninu. Restujte až začne zelenina hnědnout.
    • Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a restujte, dokud cibule také nezezlátne.
    • Přidejte koření (bobkový list, nové koření, hřebíček), promíchejte a přidejte 2 hrsti cukru. Míchejte, dokud cukr nezkaramelizuje.
    • Přidejte lžičku hořčice a dvě kolečka citronu. Dobře promíchejte.
    • Zalijte vývarem a přidejte maso s vypuštěnou šťávou. Dušte (nebo pečte v troubě) až do změknutí masa, pravidelně podléváte.
  3. Dokončení omáčky:
    • Vyjměte maso a koření z omáčky.
    • Omáčku rozmixujte nebo přeceďte přes síto.
    • Vraťte maso zpět do omáčky.
    • Přidejte smetanu ke šlehání a zakysanou smetanu.
    • Podle chuti dochuťte solí a pepřem.

Sledujte tento recept a připravte si svíčkovou omáčku, která zaručeně potěší vaše chuťové buňky a udělá z vás mistra kuchyně! Vychutnejte si tuto českou klasiku na svém stole.