Výborná svíčková – nejlepší recept
Suroviny:
- 500-1000 g hovězího masa na svíčkovou
- Kousek špeku
- 2 mrkve, 1 velká petržel, Celer – vše nakrájíme na kostičky
- 1 bobkový list
- Nové koření
- Hřebíček
- Sůl
- 2 hrsti pískového cukru, tuk
- 2 kolečka citronu
- Lžíce hořčice
- 1 hrnek vývaru (ideálně hovězí, případně zeleninový), v nejhorším případě bujon
- 250 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce zakysané smetany
Postup:
- V jednom kastrolu osmahneme na oleji kousíčky špeku a posolené maso, nakrájíme na plátky.
- Podusíme asi tak 5 minut, dokud nepustí šťávu.
- Ve druhém kastrol rozpálíme olej, vložíme do něj nakrájenou kořenovou zeleninu a restujeme až začne trošku hnědnout. Pak přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a restujeme. Až cibulka začne hnědnout, přidáme koření.
- Zamícháme, přidáme 2 hrstky cukru a mícháme do zkaramelizování. Poté přidáme lžičku hořčice a dvě kolečka citronu, promícháme. Zalijeme vývarem, vložíme z 1 kastrolku osmahnuté maso i se šťávou a dusíme (či pečeme v troubě) do změknutí masa. Podléváme.
- Až je maso měkké, vyjmeme ho, vyjmeme koření a omáčku rozmixujeme nebo přecedíme přes síto. Chvíli povaříme i s masem, přidáme smetanu a v případě potřeby dolejeme trochu vody a zahustíme hotovou jíškou ( já osobně mám rád hodně husté, tak dávám dvojitou porci zeleniny, pak nemusím ani hustit a omáčka je hustá přesně tak, jak má svíčková být.