Štafetky – nejlepší recept

Štafetky jsou výjimečné a chutné dezerty, které spojují křehký korpus s bohatou kávovou náplní, obalenou v čokoládové polevě. Tento klasický recept má své kořeny v české kuchyni a nabízí jedinečnou kombinaci chutí. Následující pokyny vám ukážou, jak připravit tyto lahodné štafetky doma.

Štafetky jsou podobně jako cake pops nebo borůvkový koláč jedním z těch dezertů, které si zamilujete na první kousek. S jejich křehkým těstem, jemnou kávovou náplní a čokoládovým povrchem jsou dokonalým doplněním každé kávové přestávky. Tento recept vás provede krok za krokem, jak připravit tuto českou sladkost ve vaší vlastní kuchyni.

Ingredience:

Korpus:

  • 4 bílky
  • 100 g cukru krupice
  • 50 g hladké mouky
  • 50 g mletých vlašských ořechů

Náplň:

  • 80 g másla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 80 ml silné černé kávy

Na ozdobu:

  • Čokoládová poleva

Postup přípravy:

  1. Troubu předehřejte na 200 °C a plech vyložte pečícím papírem.
  2. Vyšlehejte bílky do hustého sněhu a postupně přisypávejte cukr. Ořechy smíchejte s moukou a přidejte do sněhu, lehce promíchejte vařečkou.
  3. Těsto natřete na celou plochu pečícího papíru na plechu a vložte ho do trouby. Ihned snižte teplotu na 170 °C. Pečte 15 minut, ale hlídejte, aby se těsto nepřipálilo. Těsto by mělo zůstat světlé, nepřepečte ho.
  4. Ihned po vytažení z trouby přiložte na upečený korpus stejně velký plech, upečené na něj překlopte, sundejte papír a otočte zpět.
  5. Vychlazené těsto rozkrojte na 3 stejně široké pásy, které spojte náplní. Nechte odležet, poté krájejte na jednotlivé kousky a ozdobte čokoládovou polevou.

Náplň:

  1. Polovinu z celkového množství másla rozpusťte v hrnci, přidejte mouku a 1 lžíci moučkového cukru. Promíchejte a nechte směs trochu probublat jako jíšku.
  2. Poté zalijte horkou kávou a za stálého míchání provařte. Nechte vychladnout. Vyšlehejte zbylé máslo s cukrem a postupně přidávejte kávovou směs. Dobře vyšlehejte.

S tímto receptem si můžete připravit štafetky, které okouzlí vaše chuťové buňky. Vychutnejte si tuto českou sladkou pochoutku kávou nebo jako dezert po dobrém jídle.