Štafetky – nejlepší recept
Suroviny:
- 4 bílky
- 100 g cukru krupice
- 50 g hladké mouky
- 50 g mletých vlašských ořechů
Náplň:
- 80 g másla
- 3 lžíce hladké mouky
- 3 lžíce moučkového cukru
- 80 ml silné černé kávy
na ozdobu čokoládová poleva
Postup:
- Troubu předehřejeme na 200°C a plech vyložíme pečícím papírem.
- Vyšleháme bílky do hustého sněhu a postupně přisypáváme cukr. Ořechy promícháme s moukou, přisypeme do sněhu a lehce promícháme vařečkou.
- Těsto natřeme na celou plochu pečícího papíru, plech vložíme do trouby a tu ihned snížíme na 170°C. Pečeme 15 min, ale hlídáme, aby se nám těsto nezačalo připalovat. Těsto zůstane světlé, nenechávejte v troubě déle, vysušilo by se. Ihned po vytažení z trouby přiložíme na upečený korpus stejně velký plech, upečené na něj překlopíme, stáhneme z plátu těsta papír a otočíme zpět.
- Vychlazené těsto rozkrojíme na 3 stejně široké pásy, krémem je spojíme na sebe a necháme odležet. Pak krájíme na jednotlivé kousky a zdobíme čokoládou.
- Náplň: polovinu z celkového množství másla rozpustíme v kastrolku, přidáme mouku a 1 lžíci moučkového cukru promícháme a necháme trochu probublat jako jíšku.
- Pak zalijeme horkou kávou a za stálého míchání provaříme. Necháme vychladnout, vyšleháme zbylé máslo s cukrem a kávovou směs postupně přidáváme. Dobře vyšleháme.