Znojemská pečeně – nejlepší recept

Close

pozn: správně má být hovězí, ale není problém udělat i z vepřového, ostatně, jak je i na fotce.

Suroviny :

  • 500 g hovězího masa zadního
  • 50 g špeku
  • sůl
  • mletý pepř
  • 60 g slunečnicového oleje
  • 2 středně velké cibule
  • 50 g hladké mouky
  • voda na podlití
  • Lák že zavřených okurek
  • 3 středně velké sterilované okurky

Postup:

  1. Hovězí (případně vepřové) maso očistíme a prošpikujeme slaninou (25 g), osolíme, opepříme a na oleji zprudka a krátce opečeme ze všech stran. Maso vyjmeme na talíř.
  2. V kastrolu osmahneme na kostičky nakrájenou cibuli do zlatohněda. Podlijeme trochou horké vody (asi 120 ml) a tzv. „odrestujeme“ – cibule tak chytne jednotnou hnědou barvu, poté zaprášíme moukou, osmahneme, opět podlijeme vodou (asi 300 ml vody, vodu samozřejmě dejte tolik, kolik chcete omáčky, my máme rádi hodně omáčky, takže dávám více… ) a 100 ml láku z okurek, vložíme maso, osolíme a opepříme a pod pokličkou dusíme doměkka.
  3. Druhou část špeku nakrájíme na kostičky a vypečeme, do tohoto základu vložíme na malé kostičky nakrájené kyselé okurky, orestujeme.
  4. Maso vyjmeme ze šťávy, šťávu přecedíme ke slanině a okurkám, krátce povaříme. 
  5. Maso nakrájíme na plátky a podáváme se šťávou, houskovým knedlíkem, rýží nebo vařenými brambory.